Selecteer een pagina
Home » Blog » Inspiratie » Wie zijn eigen voorouders niet kent is stuurloos

Wie zijn eigen voorouders niet kent is stuurloos

door | 29 jul, 2021 | Inspiratie

(oud chinees gezegde) 

De belemmeringen, de pijn en het verdriet dat we ervaren in ons dagelijks leven vindt zijn oorsprong in het familiesysteem of andere traumatische gebeurtenissen.

Onze (voor)ouders hebben ons voorgeleefd en hebben hun (pijnlijke)
ervaringen veelal weer doorgegeven.
Als er over deze pijnlijke ervaringen niet wordt gesproken blijft dit drukken op het familiesysteem.
Vaak lopen bepaalde thema’s als een rode draad door de voorouderlijke lijn zoals seksueel misbruik, oorlog trauma of grote invloeden van de kerk.

Om onszelf beter te leren begrijpen en onszelf te helen is het van wezenlijk belang om in verbinding te gaan met onze (voor)ouders.
Als de verhalen de ruimte krijgen om verteld te worden, dan kunnen blokkades worden geheeld.

Bijvoorbeeld het verhaal van een oma die in de oorlog in haar jonge jaren is verkracht door een Duitse soldaat, waardoor zij zwanger raakt.
Als dit verhaal onbesproken blijft, vanwege bijvoorbeeld schaamte of schuld en er worden later nog meer kinderen geboren, van haar eigen man die terugkeert na de oorlog, zal dit oudste kind, een zoon, de enorme last (schuld en schaamte) van zijn moeder met zich mee dragen in zijn verdere leven. Hij kan moeite krijgen om zich op een gezonde manier te kunnen verbinden met een vrouw en/of problemen ervaren met zijn eigen seksualiteit. Zijn moeder heeft immers door haar verkrachting enorme angst, schuld en schaamte ervaren waaruit hij is verwekt.
De zoon kan ook (on) bewust een verkeerd beeld van mannen hebben (onveiligheid) waardoor hij zich moeilijk kan verbinden met zijn eigen man zijn.
Als er liefdevol geluisterd kan worden naar het verhaal van oma zonder oordeel zal er heling ontstaan, gaat oudste zoon zichzelf beter leren begrijpen en zal op ten duur gezondere relatie aan kunnen gaan.

Eerst met zichzelf en vandaaruit naar de ander. En zijn zoon, zal de belemmeringen van zijn vader niet opnieuw hoeven te gaan ervaren.

Trudy, Gertrude van Batenburg

Trudy van Batenburg - Praktijk voor BewustzijnsontwikkelingIk geloof in de allesomvattende liefde. Daar waar rust vrede en geluk ervaren wordt.
Met dat als uitgangspunt wordt duidelijker vanuit welke waarden jij wilt leven.
De natuur is een krachtbron die daar bij helpt.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Overpeinzing

Overpeinzing

In mijn blog geef ik een weerspiegeling van mezelf op het onderwerp onvoorwaardelijke Liefde.
Met een vraag aan jou, herken jij dit proces in jezelf ?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin